tisdag 25 augusti 2009

PIF!

Jag ska PIF:a för första gången i mitt liv! Såg detta hos
http://lillanstrolltyg.blogspot.com/ och nappade direkt. Ska bli riktigt roligt förhoppningsvis!

"PIF står för "pay it forward" och så här går det till: De tre första som lämnar en kommentar på detta inlägg kommer att få en handgjord gåva av mig. Jag vet inte vad presenten kommer att bli och jag kommer kanske inte att skicka den i morgon eller nästa vecka, men jag lovar att sända den inom 365 dagar. Det enda du behöver göra i gengäld är att "PIF":a, genom att lova samma sak på din blogg!"

Varma flodhästar


Varma och sköna flodismössor fodrade med gosig fleece. Vilka huvuden ska dessa pryda? Tja, det får väl Tradera avgöra!

Ett litet urval av tygbindor


Jag vill gärna slå ett slag för tygbindor som är något av det bästa som någonsin har uppfunnits! Måste ju erkänna att jag själv tidigare var MYCKET skeptisk till tygbindor eftersom jag fick för mig att det var bökigt, knöligt, illaluktande och smått äckligt. Å andra sidan sett har vi använt tygblöjor till barnen och nyfikenheten kring tygbindorna växte sig så småningom ändå så stor att jag beställde några på nätet. Tänkte att det kan ju inte vara värre än att man i värsta fall får göra sig av med dem igen. Döm om min förvåning när jag upptäckte att allt jag tidigare trott om tygbindor var HELT FEL! Efter att ha använt dem första gången är jag frälst och jag ser det som min mission att frälsa resten av världen. Nåja, kanske inte riktigt så, men jag tycker att fler borde våga prova åtminstone. Köpa en eller några bindor och testa. Det värsta som kan hända är att man har kastat några tior i sjön och jag kan nästan garantera att det inte kommer att bli så. Tänk bara på hur mycket man lägger ut på pappersbindor varje år. Lägg därtill miljöaspekten och inte att förglömma hälsoaspekten. Tygbindor är otroligt smidiga och tunna. De är så sköna att de knappt känns eftersom de är i samma material som trosorna annars är. Mina bindor har ett ytterlager av PUL-tyg som andas men förhindrar läckage. Man behöver med andra ord inte vara rädd för några "olyckor". De har suverän uppsugningsförmåga och fungerar utmärkt även på natten och vid riklig mens. De luktar inte och de är inte äckliga heller. Är man "rädd" för fläckar kan man skölja ur dem efter användning. Sedan kan man lägga dem i en hink eller påse av PUL-tyg i väntan på tvätt. Tvätta gör man i 60 grader och de kan både tumlas och hängtorkas. Så kom igen nu och våga prova!

Favoritpyjamasen



Måste förresten visa er en bild på Idisens favvispyjamas i sommar! Gissar vilt att ni känner igen det härliga molntyget från JNY-design vid det här laget. Kantad med gult muddtyg från Stof & stil och knäppning med tryckknappar i halsen och grenen. Lite svårt var det att få till kantningen tyckte jag, men i det stora hela blev jag ändå nöjd. Härligt mjuk och skön är den i alla fall och lilltjejen verkar sova gott i den!

Mjukisbyxor


Ett annat par byxor som har sett dagens ljus är dess mjukisbyxor i mörklila velour och randig mudd. Trefjärdedelslånga är dem och får väl anses vara ca storlek 110. Perfekta nu när man inte alltid riktigt vet på morgonen om det kommer att bli varmt eller kallt. Här nere i Skåne har vi fortfarande härligt sommarväder på eftermiddagarna, men morgnarna kan vara rejält åt det kyliga hållet. Häromdagen hade vi bara 6 grader när vi gick upp och det kändes banne mig inte som sommar - brrrr!
Både velouren och mudden är Traderafynd och mönstret är mitt eget. Inga märkvärdiga byxor men mjuka och goa att mysa eller leka i!

Byxor, byxor - av gammalt blir nytt!


De senaste dagarna har det sytts byxor i vårt hem. Egentligen behöver alla tre tjejerna nya byxor nu när det åter är dagis- och skoldags (nåja, Idisen är ju hemma fortfarande och har väl i princip allt hon behöver i form av arvegods från storasystrarna, men stackaren måste ju också få något nytt, eller hur?!?). De har alla tre vuxit som ogräs under sommaren och nästan alla byxor flaggar på halv stång.
Jag fick idén till jeansbyxorna dels från någon föräldratidning (minns ej vilken) och dels från en kompis. Fattar inte varför jag hittills har slängt alla dessa jeans som har vandrat genom vårt hem under alla år. Man, eller i alla fall vi, sliter ju ut en hel del jeans och antingen har de då åkt rakt i soporna (om de varit rent bedrövliga) eller åtminstone hamnat i någon klädinsamling och förhoppningsvis gjort någon nytta. Men varför i hela fridens namn har jag inte kommit mig för att sy om dem till barnen och på så sätt spara kostnaden för helt nya byxor. Att de dessutom får sköna coola lekbyxor på köpet gör ju inte saken sämre. Jag menar, jeansen är ju oftast inte mer slitna än att det är något enstaka hål på dem eller att de blivit lite nötta i sömmarna mm. Det finns ju nästan alltid gott om alldeles utmärkt tyg kvar på dem!
Nåja, bättre sent än aldrig - nu har jag sytt mina första två muddjeans till minsta och mellantjejen. Tyckte själv att de blev helt okej och flickorna har också godkänt dem. Maya (min mellantjej som snart fyller 6 år) tyckte att de var citat "suveräna" och Idisen har glatt krupit omkring i dem, så hon trivdes nog också.

Överst ser ni de stora jeansen som är ca i storlek 110, men som säkert kommer att räcka ett bra tag med tanke på de långa muddarna. Min äldsta tös som har ca storlek 134 i byxor kan ha dem när muddarna är helt nere. Dock är de aningen små då. Storlek 128 klarar de nog utan problem. Just nu används de med mudden uppvikt. Mest nöjd här är jag nog över att ha tagit de randiga mudden - det ser lite roligare ut enligt mig. Mudden kommer från Mjuka tyger och är i en härlig kvalitet. Jeansen är det lite stretch i och de har varit väldigt bekväma på mig åtminstone...

Under dem ser ni de små jeansen som är i ca storlek 80. Sydda av ett par av mina svarta jeans och med turkosa muddar från Stof & stil. Mest nöjd är jag nog över att jag fick med sidosömmarna från de gamla jeansen!
Nu får vi bara se om jag hittar fler jeans i gömmorna så att stora tjejen också får ett par muddisar att leka i på rasterna i skolan!




tisdag 18 augusti 2009

Dagens mössor på Tradera


















Dagens alster - två nya mössor - har nu landat på Tradera och hoppas att de ska hitta nya hem så att de kan pryda någons huvud! http://www.tradera.com/Tunn-mossa-i-jersey-husvagnar-bilar-JNY-design-NY-54-56-auktion_97171839
http://www.tradera.com/Mossa-host-trika-landskap-stl-56-58-helt-NY-Retro-unik--auktion_97172167

Tygerna känner ni säkert igen. Landskapstyget från Jofotex med insida av orange trikå från Stof & stil. Husvagnstyg från JNY-design och diro enfärgat tyg inuti. Mönstret är mitt eget som vanligt.

lördag 15 augusti 2009

En liten molnluva till Idis


En liten molnluva till minstingen blev det också. Den blev ganska söt tyckte jag om än jag nog ska ändra lite på mönstret till nästa gång - är inte helt hundra nöjd med nederkanten och den blev lite i minsta laget. Dotra ser i alla fall ut som en liten smurf i sin nya luva!

Först ut - mössor!


Först ut av mina alster får bli några höstmössor i härlig trikå från Mjuka tyger och Johanna Ahlard. Jag bara älskar detta pirattyg! Först var jag lite skeptisk måste jag erkänna men efter att ha sett det live och ha fått sy lite i det så har jag blivit frälst.

Tyget är i en härlig kvalitet och det roliga är ju att alla plagg blir unika pga att mönstret alltid skiljer sig åt. Att det sedan är superlätt att kombinera med andra färger och tyger gör ju inte saken direkt sämre. Jag har sytt några olika mössor fodrade med dels trikå och dels velour. Sköna och gosiga när de första höstvindarna börjar vina.

Mönstret är mitt eget inspirerat av en mössa som storleksmässigt passar mina två äldsta tjejer. Storleken på dessa mössor sträcker sig åtminstone från 98 - 110 men mössan i trikå passar tom på mitt eget "lilla" huvud. Det beror ju helt och hållet på hur pass tight eller baggy man vill ha mössan. Det går dessutom att välja om man vill vika upp kanten och låta innertyget synas eller om man bara vill njuta av det underbara yttertyget. Med andra ord mössor som är "användarvänliga" och som man kan ha glädje av under lång tid.

Mössan som är fodrad med ljusturkos velour har redan hittat en ny ägare via Tradera och de andra två ska förhoppningsvis gå samma öde tillmötes!

torsdag 13 augusti 2009

Okej, nu kör vi!

Okej, nu har jag läst tillräckligt många andra superduktiga tjejers sybloggar att jag nog vågar mig på att ha en egen blogg också - den första i mitt 37-åriga liv!

Jag har egentligen alltid älskat att sy, men under årens lopp har det tyvärr hamnat i skymundan ända tills nu. Jag är sedan förra sommaren mammaledig med min tredje lilla tjej - Idis - och NU har jag äntligen tagit mig tid till mig själv också och har börjat sy mer och mer igen. Mest syr jag till Idis och hennes storasystrar som alldeles snart fyller 6 och 8 år, men en och annan sak till mig själv slinker också igenom maskinen.

Jag bara älskar mjuka, roliga och färgglada tyger och kläder och det är det som till största delen kommer att visas upp i den här bloggen. Jag har så smått försökt sälja en del plagg på Tradera och min dröm är att så småningom kunna sälja mer och mer av mina egna alster i en alldeles egen butik. Vi får väl se hur det går med det. Tills dess kommer jag att finnas här i bloggvärlden och visa upp mina kreationer!